maanantai 4. kesäkuuta 2018

Kontekstisidonnaisuus on vahvasti läsnä

Alla esitettävät lainaukset ovat kaikki tämän lukuvuoden viimeisimmän tenttini vastauksista. Ne eivät irrallisina virkkeinä päällisin puolin välttämättä näytä edustavan oikein mitään, mutta yrittäkää uskoa, kun kirjoitan, että voimakasta ristiriitaisuutta lauseiden ja niiden muun ympäristön kanssa on melko helpostikin mahdollista havaita. 

Kokeeseen valmistautuminen oli tietenkin huolellista, mitä muuta nyt odottaa voi, viimeisen iltapäivän ja illan aherrusta. Rustasimme luvallisia lunttilappujamme Persikkaposken kanssa kirjaston jäykkänä seisovassa ilmassa. Päänsäryn kokonaisvaltaisuus ei ollut millään lailla yllätyksellistä. Ja silti tuli opittua monenmoista, kuten aina.

"Sun täytyy tietää, mihin sun pitää mäen päältä kääntyä."
Sä-passiivi, formuloista tuttu, tämä nyt on vielä aivan hyväksyttävä esimerkkilause. Valitettavan harvoin moista kuitenkaan voi käyttää, tentissäkään.

"Tässä saa syödä" ja seuraavassa virkkeessä "Kannattaa käydä kurkkaamassa koalaa".
Koin selkeästi jonkinlaisen eläinpuistohetken, mistä näitä oikein tulee. Kai se on jotain alitajuista Korkeasaareen kaipuuta. Olenhan käynyt siellä varmaankin jopa kolme kertaa. Lauseiden osuvuudesta en silti ole niinkään varma. Ehkä ne esimerkitsivät sitä mitä yritinkin.

"Kontekstisidonnaisuus on vahvasti läsnä."
No eipä ollut. Sen sijaan läsnä olivat tenttijä sekä kiinnostus jatkuvaan rajanvedon tekemiseen ⎼ millaista kieltä akateemista tyyliä jäljittelevässä tekstissä saa käyttää ja mikä on täysin tuomittavaa? Tentit ovat sikäli armollisia, että niissä tulisi puhua akateemisin käsittein ja termein, tietenkin, mutta esitystapa voi olla hivenen kevyempi. Asiapitoisen tekstin kirjoittaminen on taitolaji, jota tulen ja joudunkin opettelemaan vähintään läpi opiskelu-urani. Onneksi muissa yhteyksissä voi sitten kirjoittaa eri tavoin, jokseenkin vapaammin. 
Kaikki riippuu kontekstista, tekstin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oletko Antti Tuisku? Jos olet, onneksi olkoon! Jos et, odotan kommenttiasi :-)